Brandhout te koop en gezocht;
Gratis Advertenties plaatsen voor brandhout, ( hout) kachels, haarden, allesbranders, etc..

Info brandhout |
Een houtkachel of openhaaard geeft behaagelijke warmte, brengt sfeer en bespaard ( mits goed gestookt ) vele euro's. Om onbekenden op het houtstook gebied wat kennis te geven hier een korte uitleg over brandhout in het algemeen.

b

De verschillen tussen de opbrengst van brandhout van de diverse boomsoorten zijn gering. De thermische waarde van 100 % droog hout varieert van 5,1 kWh/Kg voor eik tot 5,3 kWh/Kg voor een den en berk. De meeste "ervaren" stokers geven de voorkeur aan hardhout, omdat het mooiere vlammen zou geven, langer brand en kolen die langer blijven gloeien. Je hebt dus relatief minder nodig. Maar voor het verbrandingsproces zijn ook lichtere houtsoorten uiterst geschikt, al branden ze sneller op. Voor een accumulerende houtkachel ( bv speksteen ) is dit evenwel geen probleem. Die moet toch slechts een paar uur branden voor een hele dag warmte. Bij kachels die voortdurend moeten worden gestookt is hardhout handiger, omdat men dan minder dikwijls moet bijvullen.

Harshoudende houtsoorten zoals den of berk branden zeer goed. Bij een schoorsteen met trekproblemen en zeker bij oudere kachels zijn ze evenwel te vermijden, omdat ze dan veel meer roetafzetting zullen geven.

 

Houtbriketten, brandhout maar dan anders..

Deze brandstofbron is eerste keus voor hout stoken in huis. Houtbriketten bestaan uit geperste houtkrullen en houtvezels, afvalproducten uit de houtindustrie. Verder zitten er geen toevoegingen in. Houtbriketten zijn wat duurder in aanschaf maar geven een hoog rendement ( brand feller / minder nodig ) , nemen minder plaats in, minder tot bijna geen rook. Informatie over het stoken van briketten vind u hier.

Enkele voordelen van deze geperste houtbriketten:

  • Minder opslag ruimte nodig
  • Altijd droog (vochtigheid 10% t.o.v. hout 25%)
  • Briketten zijn op maat (hoeft niet gekloofd te worden)
  • Minder as door hogere verbrandingstemperatuur
  • Hogere dichtheid ⇒ langere brandtijd
    (minder vaak brandkamer bijvullen)
  • Hogere dichtheid ⇒ meer warmte afgifte ⇒ hoger rendement
  • Schonere verbranding ⇒ minder uitstoot vuile rookgassen
Verbrandingswaarde geperste houtbriketten 17,7 Mega joule p/kg
Verbrandingswaarde hout 13,8 Mega joule p/kg

briket

Hieronder een overzichtje van de meest gebruikte houtsoorten:

sBeuk
Aanbevolen en veel gebruikt brandhout: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt courant voor. Moet onmiddellijk na het zagen en klieven op een beschutte plaats worden opgeslagen, anders rot het snel en verliest het zijn warmtegevend vermogen.

cEik
Uitstekend brandhout, maar het moet - in tegenstelling tot andere houtsoorten - twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard, zodat de regen de tannines kan verwijderen; vervolgens moet het nog een of twee jaar op een beschutte plaats worden bewaard voordat het in de haard mag. In de kleinere takken is het aandeel spinthout (dat te snel verbrandt) vrij groot. Al met al durt het dus een jaar of vier eer de eik de kachel in kan!


sBerk
Een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel: wordt gebruikt om het vuur aan te maken of opnieuw aan te wakkeren..

 

Haagbeuk, es, fruitbomenhout
Uitstekend brandhout, maar zeldzaam.
- Andere zachte loofbomen Linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte.

Naaldbomen geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken; de harsen die ze bevatten en vervuilen bij slechte trek snel de schoorsteen.

In een kachel kan je zonder problemen naald- en loofhout verbranden, maar dat geldt niet voor de open haard waarbij een duidelijke voorkeur voor hout van loofbomen geldt. In de open haard gebruik je dus best loofhout, maar dat is niet het enige waarop je moet letten. Kies daarnaast loofhout dat rustig brandt zoals hout van de beuk, esdoorn en fruitbomen. Zo voorkom je dat er een vlammenzee ontstaat, mocht de warmte te hoog oplopen door een te snelle verbranding.

Met name harshoudende houtsoorten zoals berk branden Naaldhout laat houtgas moeilijker vrij waarbij een te hoge gasdruk kan zorgen voor gasexplosies. Dat uit zich in sissende en knetterende geluiden, maar ook in opspringende houtdeeltjes. Deze gloeiende deeltjes vliegen soms enkele meters verder, wat bij een open haard brandplekken in het tapijt, meubels of kleding van omzittenden kan veroorzaken. Hou je wel van die typische geluiden van hout van naaldbomen? Zorg dan zeker voor een rooster of glazen plaat ter bescherming.

De aanschaf, opslag en het drogen.

v

Het is vaak goedkoper om nog niet droog hout te kopen en deze zelf te laten drogen. Nog goedkoper is natuurlijk zelf hout te kappen / zagen en kloven. Om het drogen van het verse hout te bevorderen, moet groot rondhout worden gekliefd / gelkoofd. Het hout moet vervolgens worden bewaard op een afgedekte en tegen de regen beschutte, maar goed geventileerde plaats.

Meestal duurt het drogen twee jaar. Met wat ervaring kunt u het droogstadium beoordelen door de houtblokken op de hand te wegen: hoe droger ze zijn, hoe lichter ze zijn en hoe helderder het geluid als u ze tegen elkaar stoot.

Let bij de aanschaf ook op de afmeting van de stukken; ze moeten wel in de kachel pasen ;-)

In deze tabel staan gemiddelde droogtijden per houtsoort vermeld.

Houtsoort Droogtijd
Den, Populier 1 jaar
Linde, Wilg, Spar, Berk, Es, Els 1,5 jaar
Fruitboom, Beuk 2 jaar
Eik 2,5 jaar


Nog een paar tips:
- Het spreekt voor zich dat ook droog aangeschaft hout goed droog moet worden bewaard.
- Sla het hout op in droge goed geventileerde ruimt zoals een carport.
- Het spreekt voor zich dat het droog moet staan.-
- Het hout kan het best iets van de grond staan zodat er gen vocht uit de grond in kan trekken
- Let bij het stapelen op de veiligheid voor eventuele kinderen ! - Stapel het hout toch niet te vast.